Vochtigheidsmeter

Vochtigheidsmeter voor binnen en buiten - internet-enabled

Omschrijving
In de kelder is het soms vochtig. Tenminste dat gevoel heb ik. Om het zeker te weten heb ik een meter gemaakt die de luchtvochtigheid en temperatuur van de kelder laat zien. Hij laat ook zien wat de actuele buitentemperatuur en luchtvochtigheid is.

Binnen hangt een DHT22 sensor die de temperatuur+luchtvochtigheid meet. Buiten niet. De waarden van buiten haalt hij van internet op middels een API van OpenWeatherMap. Handig!

De sketch maakt ook nog het graden-symbool aan als "special character" zodat het LCD dit kan gebruiken bij het weergeven van de temperatuur.
Instructies
Hang een DHT22 en een I2C LCD aan een EspDuino. De EspDuino is een ESP8266-variant die op een print zit zodat hij lijkt op een Arduino UNO. Het voordeel is dat deze naar internet kan, en de internetverbinding via het draadloos thuisnetwerk is ook superstabiel.

Vraag eerst een API-key aan op OpenWeatherMap (gratis). De EspDuino is zo geprogrammeerd dat hij niet vaker dan één keer per 15 minuten de API aanroept, hierdoor blijft het gebruik van de API gratis.

LEDje: deze gebruik ik niet meer, kun je weglaten. Hij werd eerst gebruikt om aan te geven wat het display aangaf (buiten of binnen), maar nu heb ik dat als tekst op het display erbij gezet.
Download